Wanneer je in verwachting bent van een kind, komt er veel op je af…. En als je kind eenmaal is geboren, dat gaat zijn of haar ontwikkeling heel snel. Bijzonder eigenlijk, dat een baby binnen 1 jaar kan kruipen, zitten, staan, brabbelen en misschien al wel zelf kan lopen en praten.

In 2013 werd mijn eigen dochter geboren en we twijfelden er niet aan om te gaan filmen. Want al die mooie mijlpaal momenten wilden we graag vastleggen. Want het cliché is zo waar: de tijd vliegt voorbij! Maar waar moet je nu op letten als je begint met filmen? En welke momenten zijn mooi om vast te leggen in zo’n newborn periode?

In deze blog deel ik 3 belangrijkste filmtips met je, die je kan gebruiken wanneer je in verwachting bent of wanneer je kindje net is geboren. Daarnaast nog 10 waardevolle momenten, die je op film zou kunnen vastleggen in de kraamtijd.

1. Leg een film en foto archief aan op je computer / harde schijf

Begin bij het begin. Je bent natuurlijk al in het bezit van een telefoon of video camera waarmee je gaat filmen. Wat belangrijk is, is om gelijk je filmpjes goed weg te zetten op je computer en harde schijf. Waak ervoor, dat de filmpjes niet op je telefoon blijven staan. Maak bijv. voor jezelf iedere maand een agenda afspraak aan dat je dit bijwerkt. En maak op je computer/ externe harde schijf een map met jaartal aan, 12 maanden en zet iedere maand je foto’s en filmpjes in een map neer en benoem erachter wat de gebeurtenis in de map naam. Maak voor je filmpjes een aparte map aan. Bekijk hieronder een voorbeeld:

Door te benoemen wat in de mappen zit qua gebeurtenis of mijlpaal van je kindje (denk aan bezoek consultatiebureau, eerste hapje, eerste keer naar buiten etc.) kan je achteraf heel makkelijk een film of foto moment terug vinden!

2. Controleer je filminstelling

Ga op je telefoon naar je camera instellingen toe en bekijk in welke kwaliteit je filmpjes opneemt. Mijn advies is om dit in zo’n hoog mogelijke kwaliteit op te nemen. Zet je telefoon in ieder geval op Full HD (1920 x 1080) en niet kleiner dan dat. Groter kan ook, bijvoorbeeld op 4K of UHD (ultra HD). Daar staat dan 3840 x 2160 bij. Stel daarnaast ook nog het aantal frames per seconden in. Op je telefoon staat dit afgekort als fps. Je hebt 25 tot 30 fps nodig om gewoon te filmen en vaak staat je telefoon automatisch op deze stand. Wil je graag slowmotion aanbrengen in je beelden? Gebruik dan 60 fps.

Waar vind je deze instellingen? Bij een Android telefoon vind je deze opties in de camera app, als je boven op het tandwieltje klikt. Bij een iPhone telefoon vind je de settings bij de algemene instellingen van je telefoon.

3. Film horizontaal

Wanneer je filmpjes van je kindje nog eens terug wilt zien op televisie is het belangrijk om gelijk horizontaal te gaan filmen. Dus draai je telefoon een kwartslag en film op deze manier. Waarom dan horizontaal? Omdat onze ogen naast elkaar staan en we in breedbeeld kijken. Op televisie kijkt breedbeeld dan ook veel mooier en rustiger terug dan verticaal beeld met twee zwarte strepen aan weerszijden. Kijk zelf maar eens wanneer je de tv aanzet, alles is in breedbeeld gefilmd. Dus neem deze tip mee en deel hem vooral met je partner, opa’s en oma’s en vrienden.

10 momenten om te filmen in de kraamperiode

  1. De eerste ontmoeting tussen broertjes en/of zusjes. Vraag je partner om dit te filmen, zet je telefoon ergens neer of vraag de kraamverzorgende. Juist die eerste reactie is het allermooiste om terug te zien.
  2. Het huiltje! Want dit huiltje kun je je straks niet meer herinneren en kun je niet vergelijken met dat van een groter kind.
  3. De mimiek op je baby’s gezichtje wanneer hij of zij slaapt…
  4. Een voedingsmoment; borstvoeding of fles.
  5. Knuffelmomenten met een broer of zus of wanneer ze een flesje geven.
  6. Filmen wanneer je je baby wakker maakt in een wiegje of ledikant. En neem dan ook gelijk het filmen van de babykamer mee.
  7. Eerste keer in badje filmen en iets later jullie hele badritueel!
  8. De details filmen: wiebelteentjes, velletjes op de handen, haartjes en neusje.
  9. Opa’s en oma’s! Vaak vergeten, maar zo waardevol om juist grootouders vast te leggen met jullie pasgeboren baby.
  10. Filmmoment in de draagdoek of in de kinderwagen lekker buiten.

Tot slot: Lieve mama, zorg je ervoor dat je zelf ook op film komt te staan met je baby? 💚

Heb je nog vragen over deze tips? Stuur me dan gerust een berichtje. En wil je graag je pasgeboren baby professioneel laten vastleggen op film? Neem dan eens een kijkje op mijn Newborn pagina voor een newbornfilm.