‘’ Enjoy the little things in life, because one day you’ll look back and realize they were the big things.

Robert Brault

Vaak besef je pas wanneer je een kind krijgt, hoe snel de tijd voorbij vliegt. Want je ziet je kinderen opgroeien. En dat opgroeien, wil je vastleggen op foto en op film. Natuurlijk voor jezelf, maar vooral ook voor je kind voor later. Ik heb al weleens eerder benoemd, dat kinderen tot hun 4e jaar geen momenten opslaan als herinnering. Omdat het brein van een klein kind niet in staat is gebeurtenissen voor eeuwig om te slaan. Daarom is het juist belangrijk om ook in de beginperiode te filmen.

Nu filmen de meeste ouders tijdens de standaard momenten. Denk aan het filmen van een verjaardag, Pasen, een weekendje weg, een dagje uit naar een pretpark of tijdens de intocht van Sinterklaas.

Geïnspireerd door bovenstaande quote, ben ik zelf al jaren een groot fan van het filmen van juist de alledaagse momenten van onze eigen kinderen. Zodat ze later de alledaagse herinneringen in hun jaarfilm kunnen terug zien. Denk aan hoe ze opgroeiden hier in huis, wat ons avondritueel was en hoe ze klonken en waren als kind.

Misschien denk je er niet zo snel aan om de 8 onderstaande momenten te filmen, daarom deel ik ze graag met je. Want het is zo leuk en waardevol om later nog eens terug te kunnen zien!

1. Het eerste filmmoment: muziek maken

Een filmpje van je kind terwijl het piano speelt. Of op een gitaar of drumstel. Maar denk ook aan een filmpje van je kind, dat zich helemaal uitleeft en danst op een muzieknummer in huis. Of samen dansen met papa of mama. Je kind met een speelgoed- of karaoke microfoon. Daarnaast is het erg leuk om liedjes vast te leggen. Het is zo bijzonder om later nog eens terug te horen hoe je kind zijn eerste ‘poesje mauw’ zong of ‘in de maneschijn’. En regelmatig komen kinderen (wanneer ze naar school gaan) thuis met liedjes, die ze op school hebben geleerd. Over de seizoenen of tijdens een bepaalde week op school. Of de Sint Maarten liedjes. Ook dit zijn leuke momenten om te filmen.

2. Het tweede filmmoment: huishoudelijke taken

Vooral kleine kinderen willen graag meehelpen in het huishouden. Denk aan een filmpje van je kind, die meehelpt met stofzuigen, was in de wasmachine doen, stoffen of laat hem of haar een keer los gaan: geef een spons, zeep en water en laat je kind zelf eens helpen met het wassen van de ramen en film dit moment. Het kan een beetje chaos creëren, maar dat is niet erg, toch?! Ook het filmen wanneer je kind meehelpt met het wassen van de auto is leuk om vast te leggen. Of wanneer het de tafel zelf dekt.

3. Het derde filmmoment: knutselen

Je kind is in huis druk bezig met het maken van een knutselwerkje. Of hij of zij probeert zelf te knippen of te kleuren. Maar ook het vastleggen van de concentratie tijdens het kleien, strijkkralen maken, slijm maken is grappig om eens terug te zien. Op deze manier kunnen ze later terug zien waar ze thuis mee speelden en hoe creatief ze waren.

4. Het vierde filmmoment: spelen

Het zijn vrij normale momenten, maar wat heel leuk is, is om eens ‘het spel’ vast te leggen op film. Denk aan het spelen met de poppen, het bouwen van een duplo toren, spelen in een keukentje, met een houten treinspoor of het bouwen van een zelfgemaakte ‘hut’ met een vriendje of vriendinnetje. Of de zelfbedachte vriendjes. Zo heb ik zelf een filmpje van onze zoon van (toen) 2 jaar, die zijn knuffel aan tafel had zitten tijdens een broodje eten. Hij was zo druk aan het praten tegen zijn nieuwe vriendje en gaf hem de hele tijd stukjes brood. Toen hij dit filmpje laatst zelf terug zag, moest hij zo lachen. ‘Deed ik dat echt’, zei hij? Ja dus.

5. Het vijfde filmmoment: winkelen en avondeten

Altijd leuk: een filmpje van je kind in de supermarkt! Helemaal met zo’n klein winkelwagentje. En wat ik zelf ook regelmatig deed en nog steeds doe eigenlijke is filmen hoe onze kinderen eten of ons mee helpen met het klaarmaken van eten. Als baby en peuter konden zichzelf heerlijk onder smeren met spinazie en lasagne. Of zelf een toetje eten….gegarandeerd leuke filmpjes! Een filmpje hoe de kids zelf sinaasappels persen, smoothies maken of fruit spiesjes. Maar ook als ze wat ouder zijn, kun je filmen hoe ze helpen met het snijden van champignons en komkommer. Of hoe ze hun eigen pizza’s maken.

Ook de film momenten van zelf koekjes bakken, taart maken, pepernoten bakken horen bij dit thema.

Laatst wilde onze dochter van 8 jaar cakejes bakken met haar vriendinnetje. Ze gingen een eigen ‘cake bedrijf’ beginnen. Ik filmde hoe ze in de keuken samen bezig waren met het maken van het beslag en het bakken van de cakejes, maar ook hun zelfgemaakte verkoop borden. Een heerlijk moment om vast te filmen.

6. Het zesde filmmoment: buiten spelen

Leg eens vast hoe je kind buiten druk bezig is met stoepkrijt, bellenblaas, voetballen, ijsjes maken in de zandbak, skeeleren of op de trampoline aan het springen is. Maar denk ook aan de speeltuin momenten. Even op de schommel, van de glijbaan of laten zien hoe je kan hangen aan een klimrek.

7. Het zevende filmmoment: het avondritueel

Elk gezin heeft zijn rituelen. Ze groeien vaak spontaan, onbewust en zijn heel eenvoudig. Het worden momenten van samenzijn die vaak van onschatbare waarde zijn.⁠ Bijvoorbeeld het avondritueel. Voor de meeste (jonge) gezinnen zijn de uren van 17:00 – 20:00 uur ‘spitsuren’. Er gebeurt veel in korte tijd. ⁠

Dus leg dit eens vast op film: ⁠
🧁 Wie pakt bijvoorbeeld iedere avond de toetjes met het eten? Doen jullie dat of juist de kinderen?⁠
🎲 Wordt er na het eten nog gestoeid? Gedanst? Een spelletje gespeeld, TV gekeken? ⁠
🛌 Wie doet wie op bed?⁠
🦷 Is er een speciaal tandenpoets ritueel? Bijv. een liedje?⁠
📚 Lees je voor of vertel je een verhaal? Zing je bij het instoppen nog een liedje? Zeggen jullie een gebed op samen voor het slapen gaan? ⁠
🧸 Moeten eerst alle knuffels nog goed gelegd worden? ⁠
💡 Een lampje aan? Of uit? ⁠

8. Het achtste filmmoment: familie wandeling

Een lekkere wandeling buiten, staat bij ieder gezin wel eens op de planning. Vooral in het weekend een fijne wandeling in het bos of een natuurgebied. Film hoe je kinderen lekker op zoek zijn naar Happy Stones of een belevenispad lopen. Maar denk ook aan een filmpje van je kind dat een paardenbloem uitblaast, stokken of steentjes verzameld, of in de herfst allerlei kastanjes en eikels meeneemt van de grond. Wat het leuke is aan meer buiten filmen, is dat het zorgt voor veel meer afwisseling in je filmbeelden wanneer je later nog eens een jaarfilm gaat of laat maken. Dus neem dat zeker mee als tip!

https://vimeo.com/678118761

Ik hoop dat je inspiratie hebt gehaald uit deze thema’s en momenten & dat je eens wat vaker de alledaagse momenten gaat filmen. Veel filmplezier! En heb je zelf nog leuke ideeën? of vragen? Dan mag je me altijd een berichtje sturen. Bedankt voor het lezen.