Back-up films

Neeeeeeeeeeee…. Alle films en foto’s van je smartphone zijn weg….. en je had nog geen back up gemaakt! Is dit ook jouw grootste nachtmerrie? Het was mijn grootste angst. Totdat ik voor mezelf een goed systeem bedacht. Want sommige films en foto’s wilde ik echt niet kwijtraken. Zoals de films rondom de geboorte van de kinderen of van onze trouwdag. Regelmatig een back-up maken is belangrijk. Zo voorkom je dat die belangrijke momenten verloren gaan. Hieronder deel ik hoe je het beste en veiligst al je films en foto’s kunt bewaren.

1) Stel een reminder in

Laten we beginnen bij het begin, met deze tip. Het is niet moeilijk, het kost je geen geld, alleen 5 minuten van je tijd. Pak nu je smartphone- of fysieke agenda erbij en noteer voor een heel jaar lang bij iedere maand: back-up smartphone. Zo vergeet je door alle drukte niet af en toe deze belangrijke back-up te maken.

2) Vermijd de geheugenkaart, usb stick, cd en dvd

Gebruik je geheugenkaartje niet als back up. Deze kan beschadigen. Ook USB-sticks kunnen crashen en dan is de stick onbruikbaar. Beschrijfbare Cd’s en Dvd’s vergaan binnen 5 tot 10 jaar onder invloed van licht, warmte en tijd. Daarnaast beschadigen ze snel. Vertrouw dus ook niet op Cd’s en Dvd’s. 

3) Kies voor een externe- en online back up

Eén back-up is niet genoeg. Bewaar je back-up altijd op twee plaatsen. Kies voor 2 externe harde schijven (en bewaar 1 externe schijf buitenshuis, bijvoorbeeld bij familie of vrienden) of kies voor 1 back up op de externe harde schijf en 1 een back up in de Cloud.

4) Externe harde schijf

Een externe harde schijf (HDD) is een apparaat waar je bestanden in kunt opslaan en af kan halen om op een computer (terug) te zetten. Een kabeltje zorgt voor de verbinding met de USB-poort van de computer. Stel dat je computer crasht of je wordt gehackt, dan staan je bestanden altijd nog op de externe harde schijf. De capaciteit van externe harde schijven varieert van 32 GB (gigabyte) tot 8000 GB ofwel 8 Terra-byte. Hoe meer gigabytes, hoe meer dierbare film- en fotobestanden je erop kunt zetten. Maar ze zijn ook duurder. 

Investeer in een goede externe harde schijf. Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten. Kijk goed naar je eigen situatie en wat het beste bij jou en je computer past. Film en fotografeer je veel en vaak? Kies dan voor een iets duurdere harde schijf waar je alles op kwijt kan. Zelf ben ik erg fan van de LaCie Rugged Thunderbolt en WD Elements. Omdat ze heel snel en compact zijn. Ze nemen niet zoveel ruimte in beslag. En je kunt ze gemakkelijk meenemen. De WD Elements Portable is plug and play. Dat wil zeggen dat deze harde schijf zonder installatie werkt op een Windows computer. Mac-gebruikers kunnen deze hard disk ook gebruiken als ze hem eerst formatteren (de schijf leeg halen). De LaCie is dankzij de oranje rubber bumper bestand tegen vallen en stoten en is zo stevig dat hij overreden kan worden door een kleine auto.

Externe harde schijf: LaCie Rugged Thunderbolt
WD Elements
Externe harde schijf: WD Elements

5) Online back-up in de cloud

Je kunt naast je back-up op een externe harde schijf ook je films en foto’s online bewaren in de Cloud. De Cloud kan een handige aanvulling zijn. Films en foto’s in de Cloud staan niet alleen op je eigen computer, maar ook op de computers van een Cloud-bedrijf zoals ICloud of Dropbox. Zo zijn jouw films en foto’s voor jou altijd bereikbaar via internet, op welke computer je ook werkt. Nadeel van deze back-up dienst is de prijs. Wil je bestanden tientallen jaren bewaren, dan is dat een dure kwestie. Alleen vertrouwen op een online back-up is niet verstandig, want het is maar de vraag of je bestanden er echt veilig zijn. Mogelijk kunnen hackers bij je bestanden of gaat het Cloud-bedrijf failliet. Daarom is het slim om altijd met een externe harde schijf te werken.

De belangrijkste en meest bekende online back-up diensten zijn:

iCloud – www.icloud.com

Een Clouddienst van Apple. Je kan starten met een gratis abonnement van 5GB. De iCloud is bruikbaar in Windows, maar in het bijzonder bedoeld voor het samenwerken met Apple apps en programma’s op de iMac, iPad en iPhone. Bestanden op verschillende apparaten (als Iphone, Ipad ed.) worden automatisch via de apps gesynchroniseerd. Voor betaling (variërend van € 0,99 per maand tot € 9,99 per maand) kun je de opslag upgraden naar 50 GB, 200 GB of 2 TB (2000 GB). Je kan op ieder moment inloggen op jouw Cloud account op elke computer met internet.

Dropbox – www.dropbox.com

Een Clouddienst van Dropbox Inc. te downloaden via hun website of een apart te installeren programma/app. Hiermee zijn op verschillende apparaten bestanden via Dropbox direct te synchroniseren. Je kan starten met een gratis abonnement van 2GB opslagruimte. Voor betaling (variërend van €9,99 per maand tot €16,95 per maand) kun je de opslag upgraden naar 2 TB (2000 GB) of 3 TB (3000 GB).

Alle genoemde clouddiensten werken met Windows, Mac, iOS, Android en via internet. Alleen iCloud werkt niet met Android.

Dropbox

Denk goed na en investeer in een goede back-up. Want je films en foto’s kwijtraken, dat wil je niet. Probeer daarnaast ook een goed systeem te bedenken hoe je je films en foto’s opslaat op je computer. Zodat je ze op een later moment weer snel kan terug vinden. Alles draait om de juiste structuur. Met een juiste structuur creëer je voor jezelf rust en tijd om op een later moment je films en foto’s uit te zoeken. Wil je meer lezen over het aanbrengen van een goede filmstructuur? Lees dan mijn blog ‘in 10 minuten een goede filmstructuur aanmaken’.

Mocht je nog vragen hebben over deze blog, laat ze dan hieronder in een reactie achter of stuur me een berichtje.  Succes!

Categories:

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *