‘’ Er is niets dat voorgoed verdwijnt als je de herinneringen bewaart. ’’

We hebben allemaal één ding met elkaar gemeen: ons leven bestaat uit herinneringen. Of het nu mooie, slechte of hele waardevolle herinneringen zijn. Onze herinneringen zijn heel kostbaar, want ze maken ons tot wie we zijn als persoon. 

De eerste herinneringen

Wist je dat je je eerste herinneringen pas opslaat als je 3 à 4 jaar bent? Sommige mensen kunnen zich ook gebeurtenissen van daarvoor herinneren, maar de meesten herinneren zich vrijwel niets van hun eerste levensjaren. Pas vanaf een jaar of 10 zijn herinneringen echt blijvend. Tot die tijd worden veel herinneringen namelijk ‘overschreven’ door nieuwe gebeurtenissen, omdat je brein nog volop in aanbouw is

Leg ze daarom vast, die momenten

We hebben allemaal onze eigen herinneringen en leggen die op onze eigen manier vast.

Zo denk je d.m.v. foto’s en films terug aan je eigen jeugd, schooltijd, de stapavonden, je eerste kus, vakantie samen, de eerste keer dat je ouder werd, die prachtige rondreis of het klussen in jullie eerste huis. We maken herinneringen tastbaar en levendig, door middel van foto’s en filmpjes. En daar waar onze ouders zich druk maakten over het meeslepen van grote foto- en videocamera’s, fotorolletjes ontwikkelden en videobanden vulden, maakten wij zo’n 22 jaar geleden kennis met de smartphone. Sinds de komst van dit slimme apparaat met camera, hoef je niet meer na te denken over het vastleggen van een moment. Je pakt de smartphone uit je tas of broekzak en vereeuwigt supersnel een moment op foto of film. Maar als je zo’n moment vastlegt, kies je dan voor foto of film?

Het verschil in foto & film

Het grote verschil tussen foto en film zit natuurlijk in het geluid en de bewegingen. 

Ik neem je even mee… Het is zomer en je bent op vakantie met je gezin. Het is prachtig weer, de zon schijnt, de lucht is strakblauw en jullie zijn op het strand. Je kinderen van 3 en 5 jaar zijn samen met papa een mooi zandkasteel aan het bouwen. Je besluit om één foto van je kinderen en man te maken. Klik! En je hebt 1 leuke momentopname. Dat is het, niet meer of minder. Je stuurt het kiekje even door naar je ouders of vriendin en besluit dat het ooit (in een fase dat je ‘tijd’ hebt…) in een fotoalbum terecht komt. 

Dan besluit je ook een filmpje te maken van hetzelfde moment. Het is nog steeds prachtig weer en je kinderen van 3 en 5 zijn met papa nog steeds datzelfde zandkasteel aan het bouwen. Je hoort je kinderen lachen, want je man laat net aan de oudste zien hoe je water kan laten weglopen. Door smalle weggetjes uit te graven. ‘Papa, doe ik dit zo goed? Kijk nou naar mij!’ zegt je oudste. Papa: ‘Ja heel goed, wat ben jij toch een goede bouwer’. De oudste doet een dansje, omdat hij zo blij is dat het is gelukt. En de jongste bouwt lekker door met zijn emmer, schepje en zand. Op de achtergrond hoor je het geluid van de zee en er vliegenmeeuwen in de lucht.

Het is hetzelfde moment, maar een totaal ander opslag van een herinnering. Want wanneer je dit filmpje over 10 jaar nog eens zou terugzien op televisie en je kinderen 13 en 15 jaar zijn, dan ben je alweer vergeten hoe zomers die dag ‘klonk’, en hoe de stemmen van je kinderen klonken toen ze 3 en 5 jaar waren. Zo lief, zo schattig, zo trots. En dan dat geweldige dansje van de oudste, die gekke bewegingen. Nu niets meer van te merken in deze puberfase. Pfff wat is het lekker om even terug te gaan naar dat moment en dat gevoel van die heerlijke zomerdag opnieuw te beleven. En precies dit, is het grote verschil tussen foto en film.

De waarde van filmmateriaal

Toch realiseren we ons vaak pas hoe waardevol film is, als er iets ingrijpends gebeurd. Zo overleed onlangs mijn schoonmoeder. Het eerste waar we naar keken waren de foto’s en filmpjes. Bijzonder toch, dat je juist wanneer iemand er niet meer is als eerste naar de herinneringen kijkt? 

Wat waren we blij, toen we ontdekten dat er meer dan genoeg filmpjes waren met haar lieve stemgeluid, unieke manier van schaterlachen en bewegen. Zo dankbaar dat we deze filmbeelden hebben gemaakt. Zelfs na haar uitvaart kregen we veel reacties op de bewegende beelden. Het maakte het zo ‘echt’ tijdens haar afscheid, alsof ze er nog even bij was. Dat is ook wat film doet, film zorgt ervoor dat een persoon tot ‘leven’ komt. En is wat mij betreft nog waardevoller dan foto’s.

‘’ There’s no right time, just time and what you do with it.’’

Wat ik jou wil meegeven zijn 4 dingen:

  1. Ga genieten van je herinneringen. Niet later, maar nu… wees niet te kieskeurig en maak gewoon die fotoboeken en (jaar)films. Laat al dat waardevolle foto- en filmmateriaal niet nog jarenlang op je telefoon of computer staan. 
  2. Een speciale avond. Vroeger hadden we regelmatig een soort herinnering avond. Samen met mijn ouders en broertjes keken we filmbeelden terug van onszelf als kind. Geweldig vond ik dat en nu nog steeds! Zet je fotoalbums op een centrale plek in de kamer neer en las een paar keer per jaar een herinneringen avond in met je gezin.
  3. Film je dierbaren. Wacht niet te lang met het filmen van je (schoon)ouders of misschien nog wel opa’s of oma’s. Voor je het weet zijn ze er niet meer en kun je hun gezichtsuitdrukking of stemgeluid niet meer terugzien of horen.
  4. Wat jij nu vastlegt, vormen je kind zijn herinneringen voor later. Realiseer je dit goed. En heb je jonge kinderen? Film dan vooral eens wat vaker hun dagelijkse bezigheden, mooie liedjes die ze op school leren, film ze wanneer ze voor het eerst een boek lezen, hun enthousiasme bij het uitpakken van cadeautjes met een verjaardag of Sinterklaas. Zij zullen zich later deze dagelijkse momenten niet meer herinneren. Dankzij jou kan dit later wel. 

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren! Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Danielle van Personal Opa.

Over Danielle van OPA

Ruim negen jaar werkt Danielle als foto organizer. Dat houdt in dat ze anderen helpt om een overzichtelijk fotoarchief te creëren en deze veilig te bewaren. Eindelijk je foto’s opruimen, eindelijk je foto’s makkelijk terug kunnen vinden en eindelijk je foto’s veilig bewaren! Wekelijks deelt Danielle haar kennis en ervaring. Dit doet ze gratis op Instagram en betaald via haar services. Meer informatie over haar services vind je op de website en alles over haar online cursus Timekeeper lees je hier.

En zijn jouw foto’s en filmpjes al uitgezocht en wil je meer met film gaan doen? Neem dan eens een kijkje bij About Memories online. Of laat mij je helpen om je filmpjes te editen in een complete (jaar)film. Neem gerust contact op wanneer je hier vragen over hebt. Bedankt voor het lezen van deze blog!