Zomervakantie! Ook hier in het Noorden is vandaag de zomervakantie officieel begonnen. Wij gaan dit jaar gezellig kamperen met vrienden in Overrijssel. Vorig jaar heb ik tijdens onze kampeervakantie ongeveer 100 korte smartphonefilmpjes gemaakt. Van de kinderen in het zwembad, in de tent, in de speeltuin, uit eten in het dorp, fietsend door een natuurgebied etc. Maar tijdens het editen van mijn eigen vakantiefilms, betrapte ik mezelf erop dat ik een paar dingen toch echt anders had moeten doen. Inmiddels weet ik meer over het filmen met een smartphone en wordt het tijd om het deze zomer anders aan te pakken!

Neem jij deze zomer ook je smartphone mee op vakantie? En ben jij van plan om alle mooie, leuke en grappige momenten vast te gaan leggen? Vergeet dan niet om de volgende tips nog even mee te nemen….

1. Vertel een verhaal

Bedenk van tevoren welke hoogtepunten/bezienswaardigheden van de vakantie je in ieder geval in beeld wilt brengen. Hoogtepunten zijn per type vakantie natuurlijk verschillend, maar denk bijvoorbeeld aan: het opzetten van de tent, naar de markt in het dorp, een kasteel bezoeken, wandelen en zwemmen op het strand, naar een pretpark. De rest is creatief inzicht en improviseren. Laat het niet teveel op werk lijken, het blijft natuurlijk wel vakantie hè… 😉

2. Zelf op beeld

Zorg ervoor dat je zelf ook op beeld komt. Het is immers jouw vakantie en dat mag je laten zien! Een van de dingen waar ik achter kwam, was dat ik zelf nauwelijks in mijn vakantie filmmateriaal voor kwam. We zijn geneigd om vooral onze kinderen te filmen. Maar vraag je partner ook eens om een stukje van jou te filmen. Vergeet niet dat jullie kinderen later de beelden ook terugkijken. Wel zo leuk als mama of papa dan ook is mee geweest op vakantie…

3. Film horizontaal

Alsjeblieft, zullen we stoppen met verticaal filmen? We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Heb je heel veel verticaal gefilmd en als je er een video van wilt maken, dan krijg je van die zwarte balken aan weerszijden. Heel irritant! Maar dat komt doordat je jouw toestel verticaal hebt gehouden tijden het filmen. Het is dus veel slimmer om het horizontaal te houden en dan pas op record te drukken. Wanneer je horizontaal filmt krijg je beeldvullend materiaal. Zo lijkt je vakantiefilm later veel mooier, wanneer je deze terug kijkt op een televisie of IPad.

Verticaal filmen geeft zwarte balken aan weerszijden
Horizontaal filmen geeft beeldvullend materiaal

4. Zet de grid aan

Bij het maken van een goede compositie voor je film zijn de rasterlijnen op het scherm van je smartphone een handig hulpmiddel. Deze rasterlijnen worden ook wel ‘grid’ genoemd. Mijn tip: zet de grid aan! Dat kan bij de instellingen in je camera-app. Daardoor krijg je twee horizontale en twee verticale strepen in beeld. Dat zijn de Gulden Snede-lijnen. De truc is om de onderwerpen in je beeld op de lijnen of op de kruispunten van die lijnen te plaatsen, zoals in het voorbeeld. Dus niet in het midden, zoals logisch lijkt.

4768e166-605d-431d-8d2f-ee5cef653b0d
Zo ziet de grid op je smartphone eruit

5. Relax... and take it easy

Tijdens het filmen zijn we vaak geneigd net iets te snel te bewegen als er bijvoorbeeld een landschap of ruimte wordt opgenomen. Probeer rustig te draaien, zo vloeiend mogelijk. Dit zorgt voor veel betere beelden dan snelle, adhoc bewegingen. Probeer het maar eens uit: maak een video van je huiskamer of tuin. Maar er één waarbij je relatief snel draait en maak er nog één die voor jouw gevoel net iets te langzaam gaat. Welke ziet er beter uit?

6. Gebruik HDR

HDR staat voor High Dynamic Range. Simpel gezegd zorgt HDR ervoor dat beelden meer tot leven komen op het scherm. Zowel de belichting als kleuren ogen met HDR een stuk realistischer. Als jouw smartphone de beschikking over HDR, zorg dat dit dan ook bij de film ingeschakeld is. Dit kan, vooral in de buitenlucht, een wereld van verschil maken.

7. Speel met je camera standpunt

Bepaal waar je je camera plaatst ten opzichte van je onderwerp. Speel met je camerabeelden, door vanuit verschillende standpunten te filmen en je zult zien dat je beeld hierdoor dynamischer wordt. 

Film eens laag op de grond, dit wordt ook wel het kikvorsperspectief genoemd. Ga bijvoorbeeld op de grond liggen om je kind te filmen die druk bezig is met het bouwen van een prachtig zandkasteel op het strand. Door dit perspectief wordt het zandkasteel heel groot gemaakt. Superleuk om later terug te zien! Want je kind is er vast een hele tijd druk mee geweest. Of plaats je camera juist wat hoger, om op je kind en het zandkasteel neer te kijken. Ook kun je experimenteren met diepte, door het zandkasteel scherp op de voorgrond te zetten tegen een onscherpe achtergrond (je kind die druk is met bouwen).

sand-toys-4298204_1920
Speel met je camera standpunt om afwisseling in je filmbeelden te krijgen

8. Overzicht en details

Vergeet niet diverse losse beelden te maken. Maak naast een overzichtsbeeld (bijvoorbeeld van het strand waar je bent) ook detailbeeld. Een kort filmpje van je slippers, cocktail, zeemeeuw, of de prachtige schelpen die op het zandkasteel van je kind liggen.

9. Favorieten bijhouden

Film je met een IPhone en heb je ‘s avonds een uurtje over op vakantie? Scrol dan alvast door je filmpjes heen en markeer de favoriete films met het hartje. Zo heb je alle favoriete films na je vakantie klaarstaan om te exporteren naar je computer.

Schermafbeelding 2019-07-12 om 08.47.51
Je favoriete filmpjes kun je alvast markeren met een hartje

Dat waren ze, de vakantie filmtips! Neem ze mee en maak een screenshot van deze blog. En wil je na je vakantie het editen van je vakantie filmmateriaal liever uitbesteden? Neem dan contact op met About Memories en dan ga ik na jouw vakantie aan de slag om een vakantiefilm voor je te maken! Het wordt een mooie vakantiefilm van ongeveer 15 minuten die recht doet aan je herinneringen en belevenissen van deze zomer.

” Every Summer has a story” 

Veel plezier met het vastleggen van jouw verhaal op film deze zomer! 

Categories:

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.