Wanneer ik tijdens een kennismakingsgesprek de vraag ”gaan jullie ook geloften uitspreken?” stel dan kan het twee kanten op gaan…. Of ik krijg een snelle en twijfelde blik tussen een bruidspaar te zien of een directe ”ja natuurlijk, waarom niet?”

De reden dat ik als videograaf graag wil weten of jullie een trouwgelofte (ook wel trouwbelofte genoemd) gaan opzeggen op jullie trouwdag is, omdat dit belangrijk is voor het eindresultaat in jullie trouwfilm.

Het uitspreken van geloften is een hele mooie manier om jouw toekomstige man of vrouw te laten weten waarom je juist van hem of haar houdt. Hoe je verliefd op elkaar bent geworden en hoe je jullie toekomst voor je ziet. Maar het maakt niet alleen jullie trouwdag persoonlijk, ook jullie trouwfilm! Juist omdat je op een later moment, in alle rust, deze lieve en persoonlijke woorden nog eens kan terug horen en zien in jullie trouwfilm.

Een extra reden dus voor jou als twijfelaar, om nog eens goed na te denken of je dit nu wel of niet wilt doen. Ik kan het alleen maar aanmoedigen, want het is nu of nooit. 😉 Op welk ander moment ga je anders deze mooie woorden aan elkaar uitspreken? In deze blog deel ik graag een paar tips met je over het schrijven van een trouwgelofte. En drie momenten gedurende jullie trouwdag wanneer je de geloften kan uitspreken. Want newsflash, dat hoeft dus niet tijdens de ceremonie. Er is meer mogelijk! Lees snel verder….

Foto gemaakt door Gera Fotografie

Hoe schrijf ik mijn trouwgelofte?

Oké super, je gaat ervoor! Je gaat je trouwgelofte schrijven. Maar dan, hoe begin je?

In een gelofte kan je vertellen:

  • Hoe lang het geleden is, dat je elkaar leerde kennen. Waar was het? Waar begon jullie verhaal?
  • Wanneer werd je verliefd op hem of haar? Wat trok je aan in de ander?
  • Wat vind je nu nog steeds leuk aan je partner? Vertel een leuke anekdote, iets grappigs over elkaar. Maar het is helemaal aan jou. Blijf vooral jezelf. Sommige bruidsparen willen niet van die zoete trouwgeloften, dus gooien ze er een dosis humor in. Zo heb ik weleens een bruidegom gefilmd, die beloofde vanaf nu af aan meer te helpen met het huishouden en iedere week de vuilnis buiten te zetten. En ja, alles werd op film opgenomen, dus hij kon niet meer terug…. 😛
  • Waarom je voor elkaar kiest?
  • Wat jullie samen leuk vinden om te doen? Welke reizen of herinneringen hebben jullie al gemaakt?
  • Hoe je jullie toekomst voor je ziet? Wat wil je nog gaan doen samen?
  • Sluit je gelofte af met wat jij beloofd te doen voor de ander in jullie huwelijk. En don’t forget…dit hoeft niet zwaar te zijn. Zo kan je bijvoorbeeld ook beloven, dat je als je later 80 jaar bent, nog steeds met elkaar wilt dansen op Disney muziek in jullie woonkamer. Hoe lief en mooi is dat?!

Tip! Schrijf zo’n 400 a 500 woorden uit en time daarna even hoe lang je gelofte duurt. Gemiddeld duurt een trouwgelofte zo’n 2 tot 5 minuten.

Maar dan… wanneer ga je op jullie trouwdag deze geloften opzeggen? Niet ieder bruidspaar zit namelijk te wachten op een groot publiek tijdens het uitspreken van deze persoonlijke woorden. Überhaupt om te spreken voor een groot publiek. En dat begrijp ik, want het is ook niet niks om voor een volle zaal met mensen te spreken. Daarom deel ik tijdens ons gesprek altijd 3 mogelijke momenten om je trouwgelofte uit te spreken.

1. Los van elkaar, in de ochtend

De eerste optie is, dat we in de ochtend een mooi moment kunnen creëren, waarin zowel de bruid als de bruidegom apart van elkaar de gelofte zal uitpreken. Dit kan bijvoorbeeld bij een mooie plek bij het raam of buiten in de tuin. Ik film jou als bruid of bruidegom terwijl je jouw gelofte uitspreekt. Meestal kost het maar zo’n 5 minuten om dit op te nemen. Deze filmbeelden verwerk ik dan weer in jullie trouwfilm. Zodat jullie na de bruiloft alsnog jullie geloften aan elkaar kunnen terug zien en horen.

2. Samen, tijdens de foto- & filmshoot

De tweede optie (en deze optie komt erg vaak voor) is om de geloften aan elkaar uit te spreken tijdens jullie foto & filmshoot. Vaak is dit het enige moment van de trouwdag, dat jullie echt even samen zijn. Dus een perfect moment om juist dan een mooi rustig plekje of bankje op te gaan zoeken, waar jullie even tijd voor elkaar vrij maken om jullie geloften aan elkaar uit te spreken. Ondertussen film ik alles op afstand, zodat jullie die mooie woorden later nog terug kunnen horen in jullie trouwfilm.

Dus zie je het wel zitten om jullie geloften uit te spreken op een paarse heide, bij een prachtig blauw meer of een mooie oude eik, dan kan dat! Maak er jullie feestje van. Veel bruidsparen vinden dit een hele fijne optie, omdat ze dan toch dit persoonlijke moment kunnen ervaren, maar niet met de druk van het spreken voor een volle zaal met mensen.

3. Samen, tijdens jullie trouwceremonie

De laatste optie, is natuurlijk de meest traditionele. Om net voor het ja-woord in het bijzijn van jullie familie en vrienden de geloften aan elkaar uit te spreken. Wat dit bijzonder maakt, is dat ik jullie familieleden en vrienden op de achtergrond kan filmen. Ik heb al meerdere tranen van een moeder, vader, broer of zus op film staan, tijdens het uitspreken van de geloften van een bruidspaar. En juist op dit moment zoeken ouders elkaars handen op.

Of liggen jullie gasten helemaal dubbel van het lachen om die ene mooie anekdote. Het is prachtig om te zien wat jullie woorden met jullie dierbaren kunnen doen. En het leukste komt nog, want een paar weken later kunnen jullie hun reacties ook terugzien in de trouwfilm!

Veeg de geloften dus niet direct van tafel, omdat het niet bij je past of omdat je niet voor een grote groep mensen wilt spreken…. Er zijn meerdere mogelijkheden om tijdens jullie trouwdag wel dit persoonlijke moment te ervaren. En hou in je achterhoofd hoe bijzonder het zal zijn wanneer je over 25 jaar jullie trouwfilm nog eens aanzet op tv en deze woorden aan elkaar nog eens kan terug horen en zien.

Wil je meer weten over welke optie het meest bij jullie zou passen? Stuur me dan gerust een bericht voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek bij jullie thuis! Ik vertel je er graag meer over.

Deze bruidsparen gingen je voor, laat je inspireren…..

Ze spraken ook hun geloften aan elkaar uit en ik verwerkte dit in hun trouwfilm previews. Beluister en bekijk ze hieronder.